- Een cocktail van handelsbeperkingen en klimaatproblemen maakt geopolitieke strijd om voedsel steeds waarschijnlijker, denkt de topman van handelsbedrijf Olam Agri.
- Voedingsprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, vanwege een groeiende onbalans tussen vraag en aanbod.
- Protectionisme ligt op de loer, doordat overheden hun bevolking willen beschermen tegen de grillen van de wereldmarkt.
- Lees ook: Biertje op terras en belegd broodje dit jaar 3% tot 5% duurder, verwachten horeca en supermarkten
“Voedseloorlogen” bedreigen de mondiale stabiliteit. Het aanbod van levensmiddelen wordt onder druk gezet door zowel handelsbeperkingen als de klimaatcrisis. Daarvoor waarschuwt de topman van voedingsgroothandel Olam Agri.
De toenemende handelsbelemmeringen in de wereld dragen volgens CEO Sunny Verghese nu al bij aan prijsstijgingen van voeding. Hierdoor ontstaat een onbalans tussen de vraag en het aanbod van voedsel, geeft hij aan tegenover de Financial Times.
Voedseloorlogen op komst
“We hebben veel oorlogen gevoerd om olie. We zullen grotere oorlogen voeren over voedsel en water”, zei Verghese afgelopen week op een internationale conferentie.
Ook al worden handelaren in landbouwgrondstoffen gezien als de grote schuldige bij de stijgende voedselkosten sinds de oorlog in Oekraïne, de baas van de voedingsgroothandel wijst op andere oorzaken.
De wildgroei aan zogeheten non-tarifaire handelsbelemmeringen [door landen opgelegde maatregelen om specifieke handel te beperken, red.] is volgens hem de grote boosdoener. Verghese stelt dat er in 2022 liefst 1.266 van dit soort belemmeringen bij zijn gekomen in de wereld.
Hogere prijzen van voeding hebben in bepaalde regio's tot een crisis in de bestaanszekerheid geleid. De groeiende voedselschaarste sinds de coronacrisis zorgt vooral in arme landen voor onzekerheiden.
Run op grondstoffen door klimaatcrisis
Doordat het klimaat verandert, ontstaan extra uitdagingen voor de landbouwproductie. Die leiden weer tot een run op allerhande grondstoffen, zoals cacao, koffie en suiker.
Dit zorgt er volgens Verghese voor dat overheden opschuiven richting meer protectionisme, in een poging hun thuismarkt af te schermen van de grillen van de wereldmarkt. De Indonesische ban op de export van palmolie en de Indiase beteugeling van rijstexporten zijn hier voorbeelden van.
"Dat is precies het verkeerde om te doen", aldus Verghese in de FT. De topman vindt dat de voedingsindustrie meer actie moet nemen om de klimaatcrisis te beteugelen. Voor overheden is het belasten van CO2 een goede maatregel, vindt Verghese.